Keresés ebben a blogban

Luther vihar előtt / Neil Cross

"Neil Cross nagyon izgalmas figurát teremtett."
Idris Elba, a Luther címszereplője

Gyilkossági nyomozó. És már-már zseni.
Éles az esze; erős a jelenléte; jók a megérzései.
Megszállott.
És veszélyes.

John Luther főfelügyelőnek lenyűgöző a felderítési mutatója. Kivételes odaadást követel meg a barátaitól és a munkatársaitól. Senki, aki valaha mellette állt, nem mondhat egy rossz szót sem róla.
Mégis lábra kapnak olyan híresztelések, hogy Luther főfelügyelővel valami baj van – nem korrupt, nem lefizethető, hanem zaklatott. Elfojtott indulat munkál benne, amelyet időnként alig bír féken tartani, és amely néha az őrület határára sodorja, és olyan tettekre készteti, amelyeket nem volna szabad elkövetnie. Amelyek túllépnek a törvényes kereteken.

A Luther (Vihar előtt) a hős múltjába és gondolkodásába ad betekintést. Annak a bűnügynek a története, amely kikezdve és szétdúlva Luther személyes és szakmai kapcsolatait, a szakadékba taszítja. Ahol már az indulat, a bosszúvágy az úr. Ahonnét már a gyilkosság sincs messze...

Neil Cross egy személyben kitalálója és írója a BBC nemzetközi sikerű bűnügyi sorozatának, a Luthernek. Korábban a Titkosszolgálat – MI5 vezető forgatókönyvírója volt, és azóta is több televíziós és filmes projekten dolgozik. Könyvsikereket is jegyez, köztük olyan thrillereket, mint a Burial és a Captured.

Forrás: Bookline

Hóország / Kavabata Jaszunari

Kavabata a 20. századi japán irodalom kiemelkedő egyénisége, az újfajta érzékenységű írók egyik vezéralakja, az első japán író, aki 1968-banIrodalmi Nobel-díjat kapott.
Klasszikus japán lírai szimbólumokat helyez írásainak középpontjába, de hőseinek gondolatvilágában már a huszadik századi ember gátlásai és szorongásai kísértenek. Kedvenc műfaja az úgynevezett leheletnyi történetek, amelyből több mint százat írt. Leghíresebb műve a Hóország. A regény írását 1934-ben kezdte el, kisebb-nagyobb megszakításokkal 1937-ig dolgozott rajta, aztán közvetlenül megjelenése előtt 1947-ben megtoldotta még egy fejezettel. 
A történet Honsú szigetén, a "Japán Alpok" hófödte csúcsai között, Hóországban játszódik. Itt találkozik Simamura, a „balettszakértő” és Komako, a gésa. Szerelmük három éven át folytatódik, a lány egyre elkeseredettebb, a férfi egyre elgondolkodóbb lesz, s igen sokat emlékezik egy Joko nevű lányra, akit a hőforráshoz jövet a vonatablak keretében látott. Simamura élete a meditáció, a töprengés, a tökéletes esztétikum utáni vágy. Nem biztos, hogy valaha is látott igazi balettot, és hogy Komako ismer valami mást is Hóországon kívül. Vajon a melankolikus érzésből van-e a kiút? Megmarad-e a regényt átlengő misztikum vagy csak a fájdalmas búcsúk és a reményteli visszatérések kergette illúzió marad velünk?

"Hősei sorstragédiák árnyékában is egy teáscsészéről társalognak. Kavabata a törékeny szépség hírnöke, olyan világé, amelyben növények beszélnek a halálról, és húros hangszerek a szerelemről."
Gergely Ágnes

Forrás: Bookline

Sinkovits Imre a Hargitán / Ablonczy László

A nemzet szeretett színészéről, akit utolsó útjára szinte egész Budapestelkísért, szép, munkásságát átfogó albummal emlékezik meg a szerző – az értő kolléga – a Nemzeti Színház egykori igazgatója. Ha valaki, akkor ő valóban hiteles portét tud alkotni a közelmúlt talán legnépszerűbb magyar művészéről. Saját bevallása szerint e munkához felhasználta több mint két évtizedes levelezésüket, a családtagok visszaemlékezéseit és olyan anyagokat, amelyeknek feldolgozásához a legkülönfélébb kutatások alapján jutott hozzá – bizonyítja ezt a kötet előszavában rögzített megannyi köszönetnyilvánítás. A cím Sinkovits egyik kiemelkedő alakítására utal, aki nem sejti miért, a könyvben megtalálja a választ.

Forrás: Bookline

Tudományos csillagszóró / Greguss Ferenc

„Ez a könyv arra tesz kísérletet, hogy szinte csillagszóró módjára villantsa fel rövidebb és hosszabb beszámolók alakjában az elmúlt évtized tudományos kuriózumait”– írja előszavában a szerző, aki távolról sem tudós, hanem ismeretterjesztő újságíró. Ezért lesz a mindennapi ember számára élvezetes, talán kézikönyvként is használható ez a kötet, hiszen mindaz, ami külön tudományt igényelne, kimarad belőle. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének valamilyen vázlatos benyomást kapni arról, hogy mivel is „szöszmötölnek” világszerte a laboratóriumokban és a műszaki műhelyekben. Hétszáz meghökkentő adat található benne egy-egy mondatba sűrítve, valamint a beszámolók és adatok között felbukkannak kevésbé köztudott történelmi, irodalmi, kultúrtörténeti és egyéb csemegék is.

Forrás: Bookline

KalandoZoo - Magyarország állatkertjei / Kovács Zsolt

Különleges utazásra invitálja olvasóit az ismert szerző. A középkori vadasparkoktól az egzotikus állatokat felvonultató vásári mutatványosok és vándormenazsériák világán át az 1866-ban megnyílt pesti állatkert, majd az első vidéki állatbemutatók kialakulásáig ad átfogó történeti visszatekintést. Nem született még hasonló, a hazai állatkertek múltját és jelenét ismertető, egyedi arculatukat megrajzoló összefoglaló munka, amiből természetesen nem hiányozhatnak maguk az állatok sem: több mint kétszáz parádés fotón és fordulatos leírásokban elevenednek meg az állatkertjeink gazdag gyűjteményét reprezentáló, csodálatos teremtmények.

Forrás: Bookline

Űzött lelkek éjszakája / Viktor Ostachowicz

A regény főhőse egy harmincéves, cinikus fiatalember, aki, bár rendelkezik diplomával, mégis kőművesként dolgozik. Élettársa egy internetfüggő, anorexiás, munkanélküli lány (Gebe), furcsa, oda-vissza függőségi viszonyukban élnek együtt. Egy nap a nő kaparást hall a föld alól: állítólag a II. világháborúban meghalt zsidók laknak ott, és most felébredtek. Az elsőre őrültnek tűnő ötletről rövidesen bebizonyosodik, hogy igaz. Élőhalottak, főként gyerekek jelennek meg a lakásban, akik egytől egyik vagy a gettóban, vagy a varsói felkelésben estek el. Hiába haltak azonban meg, mégsem tudják teljesen elhagyni a földi világot, mert mindegyiküknek teljesíteni kell még valamit ahhoz, hogy átjussanak a másvilágra.

Igor Ostachowicz (1968): Dolgozott pszichiátriai és neurológiai intézetben, különböző cégek menedzsereként, néhány éve azonban állami hivatalnokként, államtitkárként tevékenykedik. Első regénye, amelyet JulianRebes álnében írt, 2009-ben jelent meg. Jelen könyvét 2013-ban jelölték a legrangosabb lengyel irodalom díjra, a Nikére.

Forrás: Bookline

A 7 főbűn - torkosság / Francesca Rigotti


Abban min­den­ki egyet­ért, hogy a Hét főbűn közül a Tor­kos­ság a leg­eny­hébb vétek. Miért olyan ve­szé­lyes mégis, és miért ke­rült a fi­gye­lem kö­zép­pont­já­ba szá­za­dunk­ban? Mert ez az egyet­len vétek, ami nem csak a lel­ket ve­szé­lyez­te­ti, hanem a tes­tet is. A fa­lánk ember az arcán vi­se­li bűn­je­lét, meg a po­cak­ján. Ko­runk­ban a vi­lág­mé­re­tű éhe­zés­nél már csak a vi­lág­mé­re­tű el­hí­zás na­gyobb prob­lé­ma. Erre keres meg­ol­dást Fran­ces­ca Ri­got­ti, vé­gig­pör­get­ve a nagy­evő­ket, az ókori mi­to­ló­gi­á­tól a mai fil­me­kig.

Forrás: Bookline

A jégtörő - Hitler, mint eszköz, Sztálin terveiben / Viktor Suvorov


Még mielőtt Németországban a nemzeti szocialisták hatalomra kerültek volna, a szovjet vezetők Hitlernek a "forradalom jégtörője" nem hivatalos elnevezést adta. Ez egy nagyon találó és sokatmondó elnevezés. A kommunisták megértették, hogy Európát csak egy háború tudja feltörni, és a forradalom jégtörője tudja mindezt elérni. Adolf Hitler, anélkül, hogy ennek tudatában lett volna, tetteivel a világkommunizmus útját készítette elő. Villámháborúival szétverte a nyugati demokráciákat, és ezzel egyidejűleg saját hadseregét szétszórta és mozgósította Norvégiától Észak-Afrikáig. Sztálin számára ez csak előnyös lehetett. Fő forrásaim a nyilvánosan is hozzáférhető szovjet publikációk. Fő tanúim: Marx, Engels, Lenin, Trockij, Sztálin és minden a II. világháborúban részt vett szovjet marsall, sok vezető pozícióban lévő tábornok. "(A Szerző)

Forrás: Bookline

Születésnap után / Lionel Shriver

Irina McGovern, az amerikai gyermekkönyv-illusztrátor Londonban éli biztonságos, megállapodott életet értelmes, hűséges és fegyelmezett partnere, Lawrence mellett – mindaddig, amíg egy este megmagyarázhatatlan vágyat érez, hogy megcsókoljon egy másik férfit, a szenvedélyes, extravagáns, elsőrangú snookerjátékost. Két, egymással versengő, alternatív jövő függ ettől az egyetlen csóktól, hiszen Irina döntése – hogy behódol-e a kísértésnek, vagy megmarad a Lawrence-szel való, látszólag biztonságos partnerkapcsolatában – nagy horderejű változásokat fog hozni a karrierjében, a baráti körében, a családi kapcsolataiban és mindennapi életének szövedékében is.

Forrás: Bookline

A magyar bélyeg története / Nikodém Gabrielle, Szabó Jenő

A magyar bélyeg története évtizedek óta az első olyan összefoglaló mű, amely teljes képet ad a hazai
bélyegekről, születésüktől egészen napjainkig. Történetük éppen elég sokrétű és kalandos ahhoz, hogy szó essék történelemről, művészetről, nyomdatechnikáról, múzeumról, postáról és gyűjtésről. Kiderül az is, mi indokolja, hogy egyes példányok sokmilliós, pénzben kifejezhető értéket képviselnek a gyűjtők számára. Javasoljuk, helyezkedjenek el egy kényelmes fotelben, kapcsolják fel az olvasólámpát, és akárha a nagypapa albumát lapozgatnák, a régi idők ráérősségével ismerkedjenek a magyar bélyegek világával.

Forrás: Shopline