Keresés ebben a blogban

Kerti mulatság : Agenda 1. / Konrád György


A Kerti mulatság volt az én kerti mulatságom a csobánkai harangozóház kertjében, majd pedig különböző kertes házakban Budán és Berlinben, Balatonszemesen és Colorado Springsben a múlt század nyolcvanas éveiben. A betiltottság hosszú évei után könyvem magyar nyelvű legális kiadása csak 1989-ben vált lehetővé, első köteteként egy regényciklusnak, amely egy nőalak és három férfi, egykori osztálytársak köré szerveződik. Első három regényemben (A látogató, A városalapító, A cinkos) trilógiát láttam: beszélő hősük, T. lassan érő világlátását szembesíti változó kihívásokkal. Az új ciklus közös címe Agenda, további válaszkísérletek arra a kérdésre, mindenkiére, hogy mit tegyek, hogyan éljek. A Kerti mulatság-ban felvonulnak a szereplők, miként egy ellipszisben, két középpont, egy nő, Melinda, és három férfi körül; akik változatos életrajzukat az Agenda ciklus további köteteiben (Kőóra, Hagyaték) bonyolítják tovább. Tartósan fontosak egymásnak, és nem hárítják el azt a kísértést sem, hogy gondolkozzanak az életükről. Ahogy most újraolvastam és itt-ott megigazítottam ezt a belső emigrációban született, de legkevésbé sem életunt szöveget, megerősödtem abban a sejtelmemben, hogy a múlt idők ráérős elbeszélése nem könnyen felülmúlható kerti mulatság.


Forrás: Bookline

A diszkrét hős / Mario Vargas Llosa


Két diszkrét vagy szerény? hősről szól Mario Vargas Llosa új regénye: az egyik, Felícito Yanaqué egy szegénysorból jött szállítási vállalkozó, aki nem hagyja, hogy megzsarolják, és védelmi pénzt kelljen fizetnie; a másik, Ismael Carrera, fittyet hányva társadalmi osztályának és főképpen az örökségre ácsingózó fiainak elvárásaira, idős korában feleségül veszi a cselédlányát.
Mindkét döntés szövevényes bonyodalmakat és vad indulatokat szabadít el; és szegény don Rigoberto, aki már nyugalomba akar vonulni, és csak az esztétikai (és szerelmi) örömöknek kíván élni, akarata ellenére az események egyik főszereplője lesz.
Újból Peruban vagyunk tehát, ahol Vargas Llosa tüneményes pályafutása indult, s ahol első, fergeteges könyvei játszódtak; és újból találkozhatunk az életmű több felejthetetlen alakjával: nemcsak a testi szerelmet művészi fantáziával gyakorló Don Rigobertóval és fiával, Fonchitóval (aki, mint emlékszünk, annak idején, még kisfiúként elcsábította mostohaanyját), hanem Lituma őrmesterrel is, aki próbálja megtalálni a zsarolókat. 


Forrás: Bookline

A 6:27-es felolvasó / Jean-Paul Didierlaurent


Különös jelenethez asszisztál reggelente a 6 óra 27-es, Párizs környéki RER-járat utazóközönsége.
Egy fura fiatalember nap nap után ugyanoda telepszik le, táskájából előkotor néhány viseltes lapot, majd az összefüggéstelen könyvoldalakat felolvassa a vonatkocsi plénumának okulására. A felolvasó, Guylain Vignolles egy könyvzúzdában dolgozik, a démoni kisugárzású, gyilkos hajlamú zúzógépet irányítja, és gyűlöli ezt a hóhérmunkát. Bizalmasa egy aranyhal, legjobb barátai egy balesetet szenvedett volt munkatársa, akinek eltökélt szándéka, hogy visszaszerezze odaveszett lábait, valamint egy hóbortos versfaragó, aki kizárólag rímekben hajlandó kommunikálni felebarátaival.
Egy szép napon történik valami. Váratlan esemény forgatja fel Guylain monoton hétköznapjait. Vajon hová, milyen emberi kapcsolatok, milyen új élet felé vezetik a nem várt változások?
Felemelő, kedves humorú, szívet nyugtató mese emberekről jókról, komiszakról, bogarasakról vagy épp hétköznapiakról. És a boldogságról, amely talán ránk talál, ha már kellőképp felkészültünk rá.

Forrás: Bookline

A csoda bűvöletében / Richard Dawkins


RICHARD DAWKINS könyve életének első éveitől kezdve oxfordi kibontakozásáig kíséri a világhírű tudós pályáját, miközben megismerhetjük Az önző génig vezető utat is. Dawkins élénk színekkel ecseteli Afrikában töltött, idilli gyermekkorát, és bemutatja hétköznapinak korántsem nevezhető őseit és elbűvölő szüleit. Noha diákkorában Elvis Presley hatására még mélyen vallásos volt, a gimnáziumban már nem volt hajlandó letérdelni a templomban. Az általános és középiskolában is kiváló képzésben részesült, de Oxford hozta el számára az igazi szellemi beteljesülést. Dawkins az ősi angol diákváros egyedülálló oktatási rendszerének tulajdonítja tudományos ébredését. Ez a rendszer arra tanítja a diákokat, hogy kérdezzenek, kételkedjenek, ne vizsgaorientáltan és ne tankönyvekből tanuljanak, hanem kutatási eredményekből, beszélgetésekből és vitákból. Oxfordi tanári és kutatói karrierjében komoly változást hozott az 1973-as év, amikor hosszú áramszünetek sújtották Nagy-Britanniát, így Dawkins hosszabb időre kényszerből szüneteltette a számítástechnikára alapozott kutatásait. Mivel akkoriban általános félreértés övezte a természetes kiválasztódás és a csoportszelekció fogalmát, ezért több tudós műveinek hatására nekilátott ahogyan ő önironikusan nevezte saját bestsellere megírásának. Ez volt Az önző gén. RICHARD DAWKINS 1976-ban üstökösként robbant be a köztudatba Az önző gén című művével, amelyet további, kimagaslóan népszerű könyvek követtek, közülük több magyarul is megjelent. Dawkins nemcsak a brit Királyi Természettudományos Társaság tagja, hanem a Királyi Irodalmi Társaságé is. Munkásságáért számos rangos kitüntetésben részesült. 2008-ban vonult nyugdíjba az oxfordi Charles Simonyi Intézetben betöltött professzori állásából, de továbbra is tagja maradt az ugyancsak oxfordi Új Egyetemnek. A Prospect Magazin olvasóinak szavazata alapján a világ első számú gondolkodójának választot Dawkins első könyve, Az önző gén alapjaiban rengette meg a biológiai kutatások világát. Dawkins ebben a kötetben használta először a mém szót a kulturális evolúció alapegységére, a mémelmélet pedig azóta is a kortárs kultúra egyik alappillére. A csoda iránti vágy közelebbi betekintést nyújt a tudós személyes világába, és nyomon követhetjük, milyen élmények és állomások vezettek a 20. század egyik legmeghatározóbb művének megszületéséig. ,,Az isteni téveszme megjelenése óta Richard Dawkins neve egyet jelent a szigorú kételkedéssel és a briliáns, szenvedélyes, világos, nem köntörfalazó vitával. (San Francisco Chronicle))

Forrás: Bookline

Ez a gazdaság öl / Ferenc pápa


A könyv összegyűjti és elemzi Ferenc pápának a szegénységről, a kivándorlásról, a szociális igazságról, a teremtett világ védelméről szóló beszédeit, dokumentumait és felszólalásait. A kötet szembesíti ezeket a gazdaság, a pénzügy és az egyház társadalmi tanításának a szakértőivel, többek között Stefano Zamagni professzorral és Ettore Gotti Tedeschi bankárral, akik elmondják véleményeiket a pápa társadalmi tanításáról. Marxista, kommunista és pauperista: Ferenc pápát a szegénységre, a társadalmi igazságosságra mondott szavai, a nélkülözők helyzetére vonatkozó gyakori felhívásai miatt kritikák és néha kemény, szarkasztikus támadások érték. Hogyan éli meg mindezt? A szegénység miért ennyire erőteljesen jelenvaló a tanításában?

Forrás: Bookline

A makroökonómia alapjai / Misz József


A makroökonómiai események világszerte gyakran szerepelnek az újságok hasábjain: az infláció, a munkanélküliség, a kamatlábak, a költségvetési deficit, a gazdasági növekedés üteme, a külkereskedelmi mérleg, a fizetési mérleg, a valutaárfolyamok változásai sűrűn kerülnek a közfigyelem fókuszába. A makroökonómiai elmélet ezen jelenségek és változások okaival, meghatározó tényezőivel foglalkozik. A kormányok és a központi bankok a makroökonómia eredményeit felhasználva kísérlik meg a nyilvánvalónak tartott közgazdasági bajok (például az infláció, a munkanélküliség vagy a recesszió) orvoslását. A makroökonómiában a jelenségek magyarázata mellett nagy súlyt kap a kormányzati gazdaságpolitikák hatásának értékelése, valamint a hatékony gazdaságpolitika kialakításában való részvétel.

Forrás: Bookline

Tűnődések / Fekete István


A Tűnődések Fekete István vadászattal kapcsolatos fejtegetéseinek és gazdatiszti írásainak gyűjteménye. Érdeklődésének, gondolkodásmódjának és műveltségének egyaránt fontos dokumentuma. Jelentős hányaduk most kerül először kötetbe. Ezek a tűnődések nemcsak érdekes olvasmányok, de tanulságos kiegészítői-magyarázói is a huszadik századi magyar irodalom egyik sajátos életművének.

Forrás: Bookline

Single & Single / John le Carré


A török hegyekben hidegvérrel agyonlőnek egy vállalati jogászt olyan bűnökért, amelyeket nemhogy nem követett el, de még csak nem is ért. Egy gyerekzsúrokon fellépő amatőr bűvészt bankjában kérdőre vonnak, hogy legyen szíves elmagyarázni, hogyan került több millió font a számlájára. Egy orosz teherhajót feltartóztatnak a Fekete-tengeren. Egy ünnepelt és befolyásos londoni pénzügyi szakember nyom nélkül eltűnik. Egy angol vámtiszt korrupció és gyilkosságok nyomára bukkan. A keleti vadkapitalizmus lassan, de biztosan eléri a nyugati világot, útja során mindenütt meghasonult embereket, eltiport holttesteket és korrumpált lelkeket hagyva maga után. Egy új világ van születőben.

John le Carré 1999-ben megjelent szövevényes és bravúrosan megírt regénye - amelyet most új fordításban vehet kezébe az olvasó - döbbenetes utazás a modern ember szívébe és a jelenkor legmélyebb bugyraiba.

Forrás: Bookline