Keresés ebben a blogban

Kötéltánc / Németh Eszter


Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai Németh Eszter blogregényében hitelesen mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését.

Forrás: Bookline

Bélügyek - A belek csodálatos világa / Giulia Enders


A bélrendszer közel 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, mégis kínos beszélnünk róla. Pedig ha meggondoljuk, hogy immunrendszerünk 80 %-ban a beleink állapotától függ, akkor ez nem kis dolog. Egyre nyilvánvalóbb - tudományos adatok igazolják -, hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák és számos komoly betegség mind-mind összefüggenek beleink állapotával. Ha tehát egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell az emésztésünkkel. Giulia Enders fiatal német kutatóorvos könnyed hangvételű könyvében közérthetően és szellemesen kalauzol el a belek világába. Számos praktikus tanáccsal is szolgál, hogy a sokak életét megkeserítő kisebb-nagyobb emésztési gondoknak végre búcsút lehessen inteni.
"A szív és az agy nagy tiszteletnek örvendenek, mindeközben a bél legfeljebb a vécéig jut el, gondolják a legtöbben. Máskülönben csak hanyagul teng-leng a hasunkban, olykor-olykor pukizik egyet. Mondhatni, kissé lebecsüljük őt - pedig valójában nem pusztán lebecsülésről van szó, egyenesen szégyenkezünk a beleink miatt. Gázos belek! Könyvem ezen a hozzáálláson szeretne egy kicsit változtatni. Mert a bél igenis menő!" Giulia Enders

Forrás: Bookline

A ketrecbe zárt fiú - és más történetek egy gyermekpszichiáter jegyzetfüzetéből / Maia Szalavitz, Bruce D. Perry

Mit tanulhatunk a traumát átélt gyerekektől a veszteségről, a szeretetről és a gyógyulásról?
Mi történik, ha egy kisgyereket trauma ér? Hogyan hat a bántalmazás az agyra képes-e meggyógyulni? Bruce Perry páciensei elképzelhetetlen rémségeket éltek át: népirtást, szüleik meggyilkolását, családi erőszakot, szekrényben és ketrecben, világtól elzárt szektában töltött éveket. A kiváló gyerekpszichiáter történetei azt példázzák, hogy a trauma miként hat a gyerekek agyára, hogyan befolyásolja személyiségük alakulását. Ismerteti, milyen kreatív módszerekkel képes enyhíteni a súlyosan traumatizált gyerekek fájdalmát, hogy egészséges felnőttekké válhassanak. A rendkívüli szaktudással és empátiával megírt, szívbe markoló könyv drámai erővel figyelmeztet arra, hogy csak akkor remélhetjük a gyógyulást, csak akkor tudunk segíteni a traumák leküzdésében, a továbblépésben, ha minél jobban megismerjük az agy működését.
A szerző egyéni tapasztalatain, sikerein és kudarcain keresztül mutatja be rendkívül szemléletesen, izgalmasan és olvasmányosan, hogy csupán pár perces stressz is képes egy életre megváltoztatni az agyat. De azt is, hogy az egészséges emberi kapcsolatok milyen gyógyító erővel bírnak. Fontos könyv, melynek elolvasását szívem szerint minden, gyerekkel foglalkozó szakember számára kötelezővé tenném. GYURKÓ SZILVIA, jogász
Miért nézünk erőszakos filmeket? Miért olvasunk izgalmas, ám rettegést keltő könyveket? Az adrenalinlöket vagy a megkönnyebbülés pozitív élménye miatt? Bruce D. Perry könyve magát a rettegést ábrázolja a bántalmazást, erőszakot, elhanyagolást átélt gyerekek sorsán keresztül. Létezik-e az ilyen traumából felgyógyulás? Megtanul-e beszélni a ketrecben, kutyaként nevelt fiú? FÖLDI RITA, neuropszichológus, egyetemi docens
DR. BRUCE D. PERRY a Child Trauma Academy tudományos főmunkatársa. Dolgozott az FBI tanácsadójaként, a Texasi Gyermekkórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosaként és a houstoni Baylor Orvosi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének kutatási igazgatóhelyetteseként. 
MAIA SZALAVITZ tudományos és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó díjnyertes amerikai újságíró.

Forrás: Bookline

A serdülőkor / Ranschburg Jenő


A kötet tanulmányai a serdülőkori érzelmek alakulásáról, a tehetségről és a párkapcsolatokról íródtak. A külön kötetekben korábban megjelent két írás - a Nyugtalan gyerekek és A mélységből kiáltok - pedig a

komoly magatartási zavarokkal küzdő serdülők problémáiról szól.
A szerző fontosnak tartotta, hogy a szülők és nevelők megismerkedjenek azokkal a családi, biológiai és személyiségjellemzőkkel, amelyek veszélyt jelenthetnek a serdülők életére, hogy időben felfedezhessék a figyelmeztető jeleket és hatékonyan segíteni tudjanak.

Forrás: Bookline

A controlling alapjai / Körmendi Lajos, Tóth Antal


A stratégiai-, operatív-, HR-, logisztikai, marketing, pénzügyi, öko-, minőség- és projektcontrolling minden területét felölelő gyakorlatorientált tankönyv közérthető megfogalmazásokkal, sok példával.
A XXI. századunk társadalmi, gazdasági és kulturális környezetének állandóan változó és felgyorsuló igényeit, a szervezetek stratégiai menedzsmentje ma már csak mintegy „naprakész” odafigyeléssel, valamint ezen kihívásokra történő gyors és rugalmas reagálással képes érdemben kezelni. Ezzel magyarázható, hogy a vezetési, irányítási munkákon belül a döntés előkészítésben és a működés szabályozásban alapvető szerepet játszó controllingrendszernél – az operatív controlling alrendszer mellett – mindinkább meghatározó tényezővé válik a stratégiai controlling alrendszer is.
A stratégiai controlling alrendszerrel szinte azonos időben, a szervezeti controllingrendszerek integráns elemeiként, kifejlődtek a szervezetek részfolyamatait támogató, speciális controlling részrendszerek, így; a minőségcontrolling, a humáncontrolling, az ökocontrolling, a pénzügyi controlling stb.
A kötet szerzői tudományos igényű controlling módszertant kívánnak biztosítani a szervezetek stratégiai és operatív irányítási munkájához, segítve ezzel a vállalkozások versenyképességét és az intézmények eredményesebb működését.
A könyv tananyagként szolgál a Budapesti Gazdasági Főiskola és más felsőoktatási intézmények, a vezetőképző stúdiumok, valamint a középfokú és felsőfokú controlling szakmai képesítést adó tanfolyamok hallgatói számára.

Forrás: Bookline

A testbeszéd enciklopédiája / Barbara Pease, Allan Pease


Mondanivalónkat a beszéden kívül gesztusaink, arcjátékunk, testtartásunk összefoglalóan a testbeszédünk közvetíti, erősíti meg vagy cáfolja. Aki ennek tudatában van, az sokkal hatékonyabban kommunikál. Ha érti és érzékeli ezeket a sokatmondó jeleket, lényegesen többet tudhat meg a másik szándékáról, mint ha csupán a szavaira hagyatkozna.
A világhírű szerzőpáros, Allan és Barbara Pease legújabb könyvükben élvezetes, közérthető stílusban számtalan fotó és rajz kíséretében foglalják össze a testbeszéd alapvető tudnivalóit. Ne feledjük: miközben elsajátítjuk a testbeszéd tudományát, apránként jobban megértjük a saját viselkedésünket is.
* a kézfogások típusai * a megtévesztés trükkjei
* a nevetés varázsereje * udvarlás és csalogatás
* beszédes karjelek * cigaretta, szemüveg, smink 
* a szem jelzései * állásinterjú és hatalmi jelek
A testbeszéd enciklopédiája a kereskedők, menedzserek, üzletkötők, állásinterjúra készülők elengedhetetlen kézikönyve, de hasznos lehet az élet bármely területén: otthon, randevún vagy a munkahelyen.

Forrás: Bookline

Az elme jövője / Michio Kaku

A lehetetlen fizikája, A jövő fizikája és a Hipertér New York Times bestsellerlistáját is megjárt szerzője az ismert világegyetem legbonyolultabb és legizgalmasabb képződményét veszi górcső alá: az emberi agyat.


Forrás: Bookline

Afganisztán - MÁS_KÉPP / Toperczer István


Afganisztán…mostanában csak "The Stan"…miként amerikai katonák becézik…Nagy Sándor és Dzsingisz Kán hadai tiporták földjét…Mogul, angol és orosz birodalmak igyekeztek megtörni erejét…Mudzsáhidok, "Isten harcosai" állták… Tálibok, a "lelkes diákok" állják útját nyugati és keleti seregeknek... 2001. szeptember 11. az ikertornyok halála Nyugaton...megpecsételt sorsú al-Kaida Keleten...modern hadigépezet szórta bombáit és szaggatta szét Tora Bora barlangjainak rejtekét...ma már az ISAF nemzetközi egyvelege küzd a "Birodalmak temetőjének" nyugodt létéért... Mégsem ismerjük igazából a Hindukus hegyormain lovagló, Semlyemút szálaival beszőtt országot...szépsége és varázsa nem láthatatlan ellenfél... lépkedjünk magyar katonáink nyomdokain...lássunk túl a szögesdróton... tájak, kultúrák, emberek és életek elmesélve másképpen...Afganisztán...Más...Képen...

Forrás: Bookline

Anyátlan nemzedék / C. Molnár Emma, Hidas Judit


Minek köszönhető, hogy mára olyan törékenyek lettek a kapcsolataink, mint az ostya? Miért érezzük önmagunk körül a szolidaritás hiányát, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebbet érünk, egyre kevésbé vagyunk fontosak? Vajon tényleg egy pillanat alatt a semmibe zuhanhatunk? Miért van az, hogy miközben rendkívül büszkék vagyunk önállóságunkra és teljesítményünkre, rettegünk a magánytól, a megsemmisüléstől, a kisemmizéstől és további neurózisok tömkelegét produkáljuk?
C. Molnár Emma szerint korunk egyik legfőbb problémája, hogy az elköteleződést fenyegetésként, sőt, szinte már-már trágárságként éljük meg, így viszont alig van részünk valódi találkozásokban, amely magányunkat ténylegesen enyhíthetné. A személyes kapcsolatok, a törődés hiánya további problémákhoz vezet. Azzal, hogy az egyén elveszíti orientációs pontjait, elszigetelt és magányos lesz, és ez elől sokszor szélsőséges ideológiákba, pártokhoz, csoportokhoz menekül.
Kérdés, mit tehetnek a nők és a férfiak annak érdekében, hogy a vágyaik szintjén ott élő harmóniát megteremtsék? Hogyan tudunk élhető életet élni egy olyan korban, amikor a cselekvéseinkből fakadó öröm helyett puszta teljesítés lesz a cél? Ez a mű többek között ezekről a kérdésekről elmélkedik nem csupán pszichológiai, hanem kulturális, társadalmi, történelmi és filozófiai kontextusban is.

Diavolina / Spiró György


Diavolina, a cselédből lett orvos évtizedekig szolgálta Gorkijt, feleségeit, szeretőit és az akkor már világhírű íróhoz csapódó vendégek hadát, majd ő lett Alekszej ápolója és utolsó szerelme. Spiró György új regényében ennek az okos és éleslátó asszonynak a bőrébe bújva festi meg az orosz és szovjet világot, e világok párhuzamait: a forradalmakat, intrikákat és főleg rengeteg halált. 
Gorkijt Lenin 1921-ben űzte ki hazájából, végül Olaszországban telepedett le. Tartózkodási kérelmét a frissen hatalomra jutott Mussolini hagyta jóvá, mondván, aki az emlékiratait írja, az már nem veszélyes. Hét év múlva Sztálin kitartó munkával kényszerítette haza a Szovjetunióba és állította szolgálatába. A halálosan beteg Gorkij egyszerre próbált dacolni és megfelelni: hatalmas személyében bízva kijátszani a hatalmat.
A Diavolina minden szereplője létezett, a legelképesztőbb történetek is valóságosak, a regényt olvasva pedig magunk is Gorkij köreiben érezhetjük magunkat.

Forrás: Bookline

Újjászületés / Stephen King


Jamie Morton hatéves, amikor új lelkész érkezik New England-i kisvárosukba. Charlie Jacobs a feleségét és a kisfiát is hozza magával. Mindenki szereti őket, Jamie pedig valósággal rajong a fiatal tiszteletesért, aki szórakoztató elektromos kísérletekkel teszi érdekesebbé a heti bibliaórákat. És hogy a titkos elektromosság mi mindenre használható, az akkor derül ki, amikor Jamie bátyja elveszti a hangját, Jacobs pedig egy általa kifejlesztett szerkezettel meggyógyítja.
Az idillnek egy autóbaleset vet véget: a lelkész elveszti a családját, és kifordul önmagából. Nemsokára el is bocsátják, és Jamie azt gondolja, soha többé nem fognak találkozni. Téved. És ahányszor csak útjuk keresztezi egymást, Jacobs a régi filmes zsargon szerint a változás ügynökének bizonyul. 
A sikeres gitáros és a hajdani lelkipásztor nem szabadulhatnak egymástól. Az elektromos kísérletek egyre ijesztőbbek, Jamie pedig kénytelen közreműködni bennük. Jacobs az élet és a halál közti átjárót keresi. De mi lesz, ha megtalálja? És miért kap egyre sötétebb értelmet ez a titokzatos fogalom: újjászületés?
Stephen King sötét, megrázó regényt ad kezünkbe a függőségről, a fanatizmusról és arról, ami a lét túlsó partján várhat ránk.

Forrás: Bookline

Vadon - Ezermérföldes utam önmagamhoz / Cheryl Strayed


Se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Járják a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelmet, mint lelki megbékélést.
Első pillantásra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. A túra teljesítése először csak homályos ötlet volt, majd egyre inkább alakot öltött, végül világos célként rajzolódott ki előtte.
Zarándoklata 1100 mérföldön és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. 
Szánalmasan felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és magasztos pillanatait. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára.
Cheryl Strayed írása lefegyverzően nyers, őszinte és kitárulkozó. Útja kemény, sokszor kegyetlen fizikai és lelki próbatételeken keresztül a reménytelenség pusztaságából a megújult önismeret nyugalmasabb tájaira vezetett.

Forrás: Bookline

A vörös herceg - Egy Habsburg főherceg titkos életei / Timothy Snyder


Habsburg Vilmos a Habsburg főhercegek udvari felségjeleit, később egy párizsi emigráns egyszerű öltönyét viselte, és időnként frakkot öltött. Bár álma, hogy Ukrajna királya legyen, az első világháborút követően szertefoszlott, ő mégse adta fel, s szinte bármire hajlandó volt, hogy célját elérje: a német imperialisták szövetségese lett, dühödt osztrák monarchista, a fasizmus lelkes támogatója, majd Hitler elszánt ellensége, s végül a sztálini rezsimről jelentő kém. Egy kijevi börtönben hunyt el 1948-ban.
A vörös hercegben Timothy Snyder neves amerikai történész emlékezetes portrét rajzol egy férfiról, akiben a 20. századi Európa számos ellentmondása öltött testet. A lenyűgöző életrajzot mozgalmas korképpel ötvöző könyv mélyen elgondolkodtat a személyes és nemzeti identitások változékonyságáról.
Egy letűnt világ megkapó ábrázolása Remekmű. THE TELEGRAPH
Vilmos a tragikus sorsú IV. Károly és annak komoly európai politikussá lett fia, Habsburg Ottó mellett a 20. század talán legkülönlegesebb Habsburg figurája. DIE WELT

Forrás: Bookline

Az elveszett világ / Michael Crichton


És az ember a tudomány segítségével újrateremti a dinoszauruszokat, de vajon milyen lesz a világ, ha a géntechnológia játékszerévé válik?
Május közepén jelenik meg az a két világsikerű kötet, mely Spielberg azonos című filmjeinek alapjául szolgált.
Júniustól látható a mozikban a kultikus filmsorozat új, negyedik része.
Akik nem látták az előző epizódokat, azok köteteinkből megismerhetik a kezdeteket akik látták, azoknak remek alkalom, hogy újra átéljék a hátborzongató történeteket.
Ez a két könyv azonban azoknak is lebilincselő olvasmány lehet, akik egyszerűen csak a világ egyik leghíresebb tudományos thriller szerzőjének izgalmas, meglepő fordulatokban gazdag regényeire kíváncsiak. 

Forrás: Bookline

Berlin Noire - Halálos március / Philip Kerr


Imádtam a fal leomlása előtti Berlint. A leghangulatosabb város volt az egész világon! Sötét és karcos, akárcsak én.
A skót származású Philip Kerr jogot és filozófiát hallgatott az egyetemen többnyire németül. Ekkor ásta bele magát a 20. századi Németország történetébe, különösen a náci ideológia érdekelte. 1989-ben jelent meg első detektívregénye, a Halálos március ebben a kötetben találkozhatunk először Bernie Günther nyomozóval, a Berlin Noir-sorozat főszereplőjével.
Günther szókimondó, cinikus és kétségtelenül acélos humorú férfi. Az első világháborúban tisztként szolgált, a bűnügyi rendőrség kötelékében pedig 11 évet húzott le: eltűnt emberek, jórészt zsidók után nyomozott.
A Halálos márciusban Kerr 1936-ba kalauzol, felvonultatva a film noir kelléktárát: adott egy magányos nyomozó, egy komor és korrupt város, és persze nem hiányozhat egy igazi femme fatale sem, akit a kor ünnepelt színésznője, Ilse Rudel testesít meg. Megelevenedik előttünk az 1936. évi berlini nyári olimpia, belecsöppenünk egy ékszerrablásba, tanúi lehetünk annak, amint a nyomozás során Günther konfliktusba kerül a hatóságokkal, míg végül egy koncentrációs táborban találja meg az ügy kulcsfiguráját. Ha tetszett a Budapest Noir és a Bűnös Budapest-ciklus többi része, biztosan magába szippant a Berlin Noir rejtélyekkel teli világa!

Forrás: Bookline

Bengáli éjszaka / Mircea Eliade


A szépíró Eliade legnépszerűbb regényének első kiadása.
Mircea Eliade (1907-1986), a nemzetközi hírű román vallástörténész, író és filozófus 1933-ban jelentette meg indiai élményei ihlette regényét, amelynek eredeti címe Maitreyi. Az európai ifjú és az indiai lány szerelmi története Eliade szépírói munkásságának máig legkedveltebb darabja. Több nyelvre lefordították (olasz, német, spanyol, francia, angol), Bengáli éjszakák címen meg is filmesítették (1988), Hugh Granttal a főszerepben. A regényből magyarul eddig csak részletek jelentek meg rangos irodalmi folyóiratok lapjain, vagyis a szépíró Eliade most mutatkozik be a magyar olvasók előtt.
A csodaszép keleti mese főszereplője az Indiában dolgozó, angol úriember, bizonyos Allan, aki az ország infrastruktúrájának fejlesztésén dolgozik Kalkuttában. Egy nap azonban megismerkedik pártfogója és szállásadója gyönyörű lányával, Maitreyivel, aki észrevétlenül rabul ejti a szívét
Eliade regénye olyan szerelmi történet, amelynek minden lapjáról árad az idegen kultúrával való találkozás, a keleti világ felfedezésének olykor fájdalmas, máskor elbűvölő, de mindig felkavaró élménye.

Forrás: Bookline

ÖL - Egy sorozatgyilkos vallomásai Störr kapitánynak / Horváth Péter


Az Öl. Egy sorozatgyilkos vallomásai, Störr kapitánynak egy időnként horrorba hajló, erotikus, másutt huncut történelmi persziflázsokat felvillantó, bolond történetet, mely hímsoviniszta disznóságnak éppúgy értelmezhető, mint a nők védelmében írott szerelmes regénynek. A sztori főhőse többször megöli színésznő feleségét, ám az imádott asszony újra és újra életre kel.
Hogy mindez csupán az írói képzelet pajzán játéka-e, avagy maga a véres valóság, döntse el ön, Nyájas Olvasó! Megtisztelő véleményét várja a szerző a Horváth Péter: Öl című Facebook-oldalon.

Forrás: Bokkline

Medvekaland a Kárpátokban / Kemény János


Kemény János báró – író, szerkesztő, irodalom- és színházszervező – abból a családból jött, mely nemcsak az emlékíró fejedelmet, hanem Kemény Zsigmondot is adta a magyar irodalomnak. Erdély egyik legnagyobb mecénása volt, aki vagyona nagy részét az erdélyi magyar irodalom szolgálatába állította. Iskolát alapított, színházat szervezett, létrehozta a marosvécsi Helikont, mely a két világháború között az erdélyi magyar írók legjelentősebb irodalmi csoportosulása volt. Az Erdélyi Szépmíves Céh kiadóvállalat, akárcsak az Erdélyi Helikon folyóirat, a vécsi íróközösség eszmei irányítása alatt működött mindvégig. Az ebben a periódusban megjelent kötetek, e szellemi örökség képezi a kibontakozó, modern erdélyi magyar irodalom kincsestárát. Kemény János érett prózaíró, a komikum és gyöngédség, a bölcs világlátás mestere. 1944-ig több regénye és novelláskötete jelent meg. Az 50-es évek súlyos méltánytalanságain, amikor is mészégető munkásként tartotta el családját, nagyvonalúan tette túl magát, és folytatta a regényírást. A különböző társadalmi rangú és anyanyelvű embereket összekötő természetszeretet, barátság, békességre vágyakozás nem csupán témája, hanem szinte formaadója is lírai hangulatú történeteinek. Válogatásunk az író halász-, vadász és madarászemlékeiből merít. Apró elbeszéléseken, történeteken keresztül ismerjük meg az erdélyi fenyvesek, havasok világának fáradhatatlan vándorát, vadászát, természetíróját. Az utazók, a szegény emberek, vadorzók, rőzseszedők és vadászok íróját, a hegyek hűséges emberét, a bérces kishon legjobb ismerőjét. Kemény János írásait jóízű humor, a természet szeretete és a vándorlásai során megismert emberek iránti baráti, emlékező hang jellemzi.


Forrás: Bookline

Zenészlegendák: Legendás történetek legendás romazenészekről / Halper László

A könyv legendás roma származású muzsikusok kalandos életútját , pályáját mutatja be a róluk, valamint velük készült interjúkon keresztül. A könyvben szereplő muzsikusok közt megtalálhatóak a különféle zenei műfajok kiemelkedő alakjai (jazz, klasszikus zene, cigány zene).

Forrás: Bookline

Angyaldekameron / Csontos János


Csontos János József Attila-díjas költő, író két és fél éven át csiszolgatott, manierista kompozíciója (egy elképzelt regénytriptichon mellékoltára) az ellentmondások valóságos tárháza. Rigorózus matematikai szerkezet jellemzi (száz fejezet, mindegyik nettó tízezer betű, a kenyérszöveg tehát kereken egymillió írásjel), miközben a történések szertelenül indáznak, át tereken és évszázadokon. Enciklopédikus igény és szükségszerű töredékesség, iróniába oldott esendőség és a tökély iránti olthatatlan vágyakozás mozgatja a tollát. Publicisztika és filozofikum, líraiság és filmszerűség, nyelvi játékosság és makacs történetmesélő szenvedély, a dolgok elmesélhetetlenségének rezignált tudatában. Emlékpróba és sorsmagyarázat, tisztázás és torzítás, lélekbúvárlás és bédekker, építészet és irodalom, látomás és indulat. Egyes szám második személyű elbeszélés, fejezeteken belüli tagolatlanság, örök jelenidő. Sajátos topográfia és elnevezések, a szöveget át- meg átszövő angyalmotívumok. A hagyomány igenlése és negligálása, az újítás kényszere és relativizálása. Hellyel-közzel azonosítható életrajzi forgácsok és szemenszedett konfabulációk, szemérem és kitárulkozás, anekdota és szociográfia, szubjektív család-, város- és üdvtörténet. Krónika és kommentár, megértés és szarkazmus, számmisztika és sóvárgás az elérhetetlennek tetsző napregény iránt. Amint a keretmondatokban írja: lehetetlen küldetés.

Forrás: Bookline

Harmat és vér - Erdélyi magyar írók vadászelbeszélései

Sorozatunk e kötete erdélyi magyar írók vadászattal kapcsolatos elbeszéléseit gyűjti egybe. Lapjain a vadászat izgalma és a természet tisztelete jelenik meg, háttérben a gyönyörű erdélyi tájjal.


Forrás: Bookline