Keresés ebben a blogban

Az olaj regénye / Bokor Pál

Lehet, hogy ha Winston Churchill 1911-ben nem állítja át olajtüzelésre a brit flotta hajóit, akkor az Antant elveszíti az első világháborút? Ha a németek 1943-ban elfoglalják Bakut, vagy akár csak megnyerik a balatoni csatát, akkor a második világháború is másképpen ér véget? 
Drámai fordulatokkal és vérrel teli háborús dokuregényében a szerző izgalmas epizódok sokaságát mutatja be a fekete arany történetéből. Az első pennsylvaniai olajláztól a Mexikói öbölkatasztrófáig terjedő olaj-história ugyanakkor vitairat is. Hiszen a mai világ problémái közül a legvitatottabbról van szó, arról, hogy meddig tartanak ki a föld olajtartalékai. Tíz-húsz évig, mint a radikálisok állítják, vagy akár még további ötszáz évre elegendők? Mert ha az olajkészletek vészes fogyatkozására vonatkozó elméletek pontatlanok, mint már annyiszor, vagy manipuláltak, akkor a jóval drágább alternatív energiák keresésére és előállítására fordított eszközök nagy része is kidobott pénz. És mi van akkor, ha maguk az olajmonopóliumok igyekeznek megtéveszteni és az alternatív energiák ellen fordítani a közvéleményt? 
A dilemma, hogy van-e jövője az olcsó, de nem éppen környezetbarát olajnak, vagy jegyezzük elő már most elektromos meghajtású autónkat, napjainkban a szakembereken kívül a politikust és az utca emberét is foglalkoztatja. A válasz nem egyszerű, már csak azért sem, mert az olaj világbirodalma ma erősebb, mint valaha. 

Forrás: Bookline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése