Keresés ebben a blogban

Az elsodort ország / Fenyő Miksa

Fenyő Miksa (1877-1972) a Nyugat egyik alapítója, szerkesztője és kritikusa. 1944. március 19-től, az ország német megszállásától 1945. január 19-ig, Pest felszabadulásáig ismerősöknél bujkált. 1948-ban elhagyta Magyarországot, előbb Rómába, majd Párizsba, végül 1953-ban New Yorkba költözött. Élete utolsó éveit Bécsben élte, ott is hunyt el. 
Nekünk igenis fel kell tárnunk a múltat a magunk számára, hogy tisztán lássuk az okokat, melyek bennünket ebbe a katasztrófába taszítottak egyszóval a felelősséget, mely bennünket terhel. S ebben egyes-egyedül a magunk erejére vagyunk utalva. Ha pedig ez a belátás nem száll meg igazán bennünket, ha abban a meggyőződésben fogunk élni, hogy minket semmi felelősség nem terhel, akkor félő, hogy az új magyar történelem sorozatos katasztrófák seregszemléje lesz. 1944. szeptember 23. 
Egyetlen zsidó vére sem tapadt magyar kézhez. Mert végül is a magyar csendőr azt a százezer vagy kétszázezer vagy háromszázezer zsidót csak a vasúti kocsikba gyömöszölte hogy a németek ezeket üdülőhelyekre vitték vagy gázkamrákba, az nem tartozik ránk. A mi kezünk nem véreződött be.1944. július 28.
A német szövetséges fosztogatja, gyilkolja a magyart, de tán a németnél kegyetlenebbül a magyar a magyart és a zsidót mindenki. Nem, ez elől a látomás elől nincs hova menekülnöm. Egy legyilkolt ország. 1944. december 16. 

Budapest Budapest nem tudok beletörődni. Egész múltam romokban.

Forrás: Bookline

Az óceán meséi - A vén halász meséi / Jack London

2016-ban száz éve, hogy itt hagyta a világot Jack London, az amerikai irodalom nagy alakja, műfajok egész sorának újító zsenije. Bármit írt, állathistóriát, kalóztörténetet, krimit, utópisztikus regényt, westernt, szociográfiát, csavargónaplót az irodalom művésze volt.
Ebben a száz évben a legszélesebb olvasóközönség rajongott érte. És a magyar írástudók legjava. Hunyady Sándor így lelkesedett: Jack London csupa mesélő kedv, fantázia, kaland, mert földrajzilag is egészen új területeket tár föl a sápadt európai képzelet előtt. Minden könyvének más és más, szenzációs díszlete van. Elvisz Alaszkába, ahol halállal kell fizetni az aranyért, vad szerencsekeresők, éhes farkasok közé, viola hómezőkre, amelyek fölött az északi fény világít, és ahol megfagy a tüdő a jeges levegőben. Kis halászhajókon, gyanús gőzösökön bejárjuk vele a Csendes-óceánt. Éhezünk, ölünk, dolgozunk. Ahová nyúl, kincs akad a kezébe. Akkora elbeszélő tehetség, hogy a tollán új fényt kap minden elkopott probléma. 
A Kossuth Kiadó 2015 szeptemberétől 15 kötetben megjelenteti az életmű legjavát, megtoldva a sorozatot Irving Stone káprázatos Jack London-életrajzával. 

Forrás: Bookline

Egy naplemente részletei /Vladimir Nabokov

Mire Vladimir Nabokov (Szentpétervár, 1899 Montreux, 1977) a Lolitá-val, a Gyér világ-gal, az Adá-val a huszadik század legnagyobb írói közé emelkedett, már elfordult a novellisztikától. Ifjú emigránsként azonban nemhogy előszeretettel, de Csehovhoz, Bunyinhoz mérhető mesteri szinten művelte a kisprózát, amelyet a regény kis alpesi formájának nevezett. 
Jórészt az 1920-as és az 1950-es évek eleje között, oroszul írt, majd Dmitri fiával angolra fordított novelláinak gyűjteményes kötete 68 címet tartalmaz. Ezek most az Európa Könyvkiadó szerzői sorozatának zárásaként, két kötetben jelennek meg, s így immár a magyar olvasó is teljes képet kaphat Nabokov prózai életművéről. 


Ez az egyik legnagyobb élvezet, amit ismerek kitárni az ablakot egy fülledt estén, és nézni, ahogy jönnek. Mindegyik máshogy viselkedik a lámpafényben: az egyik csendesen megtelepszik a falon, és könnyűszerrel beskatulyázható; a másik csapongva neki-nekiveri magát a lámpaernyőnek, míg végül rezgő szárnnyal és égő szemmel az asztalra esik; a harmadik bebarangolja az egész plafont. Módszerem, hogy kikészítek poharakat, mindegyikbe teszek egy trisós vízbe mártott vattadarabot, aztán ráborítom a poharat a zsákmányra ennél pompásabb időtöltés nincs is a világon írta Nabokov a lepkevadászatról. 
Fordítsuk ezt most úgy, hogy a lepkevadász az Olvasó, a lepkék pedig a novellák fantasztikus, mágikus, melankolikus történetek, leleményes intellektuális játékok, metafizikai mélységekbe hatoló, az emberi lélek legmélyebben levő húrjait megérintő írások köztük legalább egy tucatnyi remekmű. Jó vadászatot, pompás időtöltést mindenkinek!

Forrás: Bookline

Szecsuáni csípős / Yan Ge

A család híre és túlélése azon múlik, viszik-e, veszik-e a csilipaprikával ízesített lóbabpürét. Márpedig a pürét veszik és viszik, hiszen Szecsuánban vagyunk, ahol a bors mellett ez a másik alapvető hozzávaló, amely minden ételbe kell. Nem is a pürével adódik bonyodalom, hanem amiatt, hogy a családban senki nem mondja ki, amit szeretne. Mindenki szerepet játszik, mindenki meg akar felelni, legalábbis szavakban, a többiek elvárásainak. 

Forrás: Bookline

Az ördög parfümje / Viviane Villamont

Viviane Villamont egy 1942-ben született francia kislány történetét meséli el regényében: felesleges stiláris sziporkák és hamis mentségek nélkül. Pátosz nélkül. Könyörület nélkül. És együttérzés nélkül. Az igazság erejével. Az Ördög és a Nő mindennapi küzdelmét állítja elénk a Szerelem nagy színpadán. Ez a regény ugyanolyan erőteljes, mint a világsikert aratott Kisdarázs, amelyből film is készült, és több mint félmillió példányban kelt el különböző nyelveken.

Forrás: Bookline

A másik életem / Demcsák Zsuzsa

"Talán a múlt miatt akarok segíteni másokon. Olyan nőkön, asszonyokon, akik hozzám hasonlóan az életüket adták volna azért, hogy a családjuk egyben maradjon. Semmi nem volt ennél fontosabb. Nem maradt egyben a családom, de ma újra boldog életet élek." 

Demcsák Zsuzsa könyvében eddig még nem ismert, a képernyőn soha meg nem mutatott életét tárja az olvasók elé. A televíziós műsorvezető saját életéből vett példákon keresztül beszél a családon belüli erőszakról, sorstársaival készített interjúival pedig a téma súlyosságára kívánja felhívni a figyelmet. Megrázó erejű könyv és őszinte vallomás Zsuzsától, nőktől, mindenkinek!

Forrás: Bookline

Gyermekek és serdülők munkája Magyarországon a 19. századtól a második világháborúig / Deáky Zita

A magyarországi gyermekek és a serdülő korosztály munkavégzésének évszázadokat, etnikumokat és felekezeteket átfogó, interdiszciplináris feldolgozása mindezidáig nem történt meg. A kézirat történeti, néprajzi, művelődéstörténeti áttekintést kíván adni a magyarországi gyermekekhez és a serdülőkhöz 4-5 éves kortól a 16-18 éves korig kapcsolódó egyéni és közösségi munkaformákról, és azok jellegzetességeiről. A munka olyan tényező, amely a mindenkori társadalmat átfogja és jellemzi, megjelenik benne az adott társadalom és az adott kor gazdasági, kulturális rendszere, érték- és erkölcsi rendje, nevelési elvei, gazdálkodási rendszere, megélhetési stratégiája, a családok szerkezete és szervezete, a társadalmi mobilizációs utak eredete, a mindenkori társadalom szociális gondoskodása és politikai-ideológiai érvelései stb. A 21. században is fontos a munka a szocializációs stratégiában, az oktatási-nevelési rendszerekben, a családok gazdasági szerveződésében és sokszor túlélési technikájában. A jelen helyzetet és folyamatokat csak történeti távlatból értelmezhetjük..

Forrás: Bookline

Energiatitkok / Alla Svirinskaya


Életerőnk irányítása jóllétünk alapja. A különféle étrendek, táplálékkiegészítők, a torna, a terápia hatékonysága azon múlik, harmóniában áll-e energiánk fő áramlásával.
Az Energiatitkok Alla Svirinskaya orosz örökségének hagyományos módszerein és az energiagyógyászat általános területein túl felfedi a világ gyógyítóinak feledésbe merült mesterfogásait is. A szerző első ízben tárja olvasói elé páratlan, a modern életforma számára tökéletesített ősi módszereit.
Alla egységnek tekinti mindennapjaink testi, érzelmi, mentális és szellemi tapasztalatait, és ezzel új értelmet ad az életünknek. Kövesd programjának útmutatásait, ismerd meg a testedet átjáró energiákat, hogy önmagad gyógyítójává válhass. 

Legsikeresebb módszerei:
- Egyszerű, ám hatékony méregtelenítő programok, hétköznapi hozzávalókkal 
- Mindennapi érzelmi életünkben alkalmazható technikák
- Könnyű meditációk a boldogság fenntartására
Alla Svirinskaya ötödik generációs gyógyító, Londonban gyógyítói magánpraxist vezet. Több ezer gyógyult betege közé híres személyiségeken kívül királyi felségeket is sorolhat.


Alla hihetetlenül sokat segít mind fizikai, mind érzelmi egészségem fenntartásában. Bármikor keresem fel, mindig feltöltődöm energiával, így képes vagyok ellátni tevékeny életem valamennyi feladatát. Hiszem, hogy józan, gyakorlatias tanácsai nem csak nekem, hanem minden olyan embernek sokat jelenthetnek, aki lázas napi tevékenysége közepette megpróbál időt szakítani arra, hogy megőrizze az egészségét.
Sarah, York hercegnője (Miss Sarah Margaret Ferguson)

Forrás: Bookline

Guttmann Béla / Detlev Claussen

Guttman Béla a 20. századi futball történetének megkerülhetetlen, legendás alakja, a magyar Guardiola, Mourinho és Ancelotti egy személyben. 12 országban edzősködött, bajnoki címek, kupagyőzelmek fűződnek nevéhez itthon és külföldön egyaránt. A támadófutball megrögzött híve. Pályafutása során többször bizonyította, hogy esélytelennek tartott vagy a bajnokságban gyengélkedő csapatokból ütőképes gárdát képes faragni. Egymás után kétszer nyert BEK-et a portugál Benfica együttesével (emlékezetes csatákban győzve le az akkori szupersztár csapatokat, a Puskással és Di Stefanóval felálló Real Madridot, valamint a Kocsissal felálló Barcelonát). Előtte óriási szerepe volt a brazil foci felfejlesztésében az 1950-es évek második felében. Öntörvényű zseni, igazi világvándor, szenvedélyes kártyás. Lisszabonban szobrot állítottak a tiszteletére, képregényben is szerepel. Elhíresült átka számos karikaturistát ihletett meg, sőt még egy popzenekar dalában is felbukkan.

Forrás: Bookline


A mindenség szeme / David R. Hawkins

Dr. Hawkins ebben a könyvébenben az emberi tapasztalásnak arról a legbelső, misztikus szentélyéről ad beszámolót, amely szavakkal szinte kifejezhetetlen. Mindazoknak, akik valóban keresik az igazságot, és akiket saját élettapasztalataik késztetnek, kényszerítenek emberi létük mélyebb megértésére, ez a könyv a maga tiszta világosságával felbecsülhetetlen bátorítást jelent.


Forrás: Bookline

Fej vagy írás / Moldova György

Mikszáth Kálmánt megkérdezték, hogy ki lehet-e képezni valakit írónak?

A nagy palóc azt felelte:
- Az embert még egerészésre is be lehet idomítani, de sohase fog el majd annyi egeret, mint egy hathetes kismacska.

Jelen könyvnek az a célja, hogy megcáfolja ezt a mondást, feltárulnak benne az alkotás műhelytitkai, aki elolvassa, az rövid időn belül világhírű íróvá lesz és vagyonokat keres majd.

Forrás: Bookline

Újra szól... a hatlövetű / Csabai Márk

A történetünkhöz adott egy fiatal író, Gyulai Emánuel, s A hatlövetű című gengszterregénye.

De mi tegyen egy szerző, amikor a hősei egyszer csak bekopognak az ajtaján, s laposra verik a fejét, aztán a következő snittben már kénytelen hol egy rablásos bűncselekmény szálait kinyomozni, hol maga is rabolni, esetleg gyilkolni?
Kedves írók, figyelem! Vigyázzanak, milyen történeteket írnak, hiszen van rá esély, hogy pillanatok alatt ott találják magunkat művük fikciós és valódi szálainak szövevényében.
Rablás, gyilkosság, bűnözőbandák, vádalku a rendőrséggel, és egy gyönyörű PR-os lány, Imola... A szex, a pénz és a hatalom tényleg szétválaszthatatlan?
A csattanót persze nem lőjük le, de annyit elárulunk, hogy mint a hasonló történetekben, vastagon gurul a forint is, és szép számmal akadnak, akik szaladnak utána

Forrás: Bookline

A politika méltóságáról és jelentőségéről / Tilo Schabert


A polisz életét kormányzó kreativitásban mindegyik tudományág részt vesz. Van azonban egy tudományág, amelynek tárgya éppen ez a kormányzó kreativitás: a politikatudomány. Ezzel összefüggésben, ha végiggondoljuk, a politikatudomány joggal törekedhet különleges státuszra a tudományok között: a politikatudomány ugyanis a polisz architektúrájának tudománya” – vallja Tilo Schabert, az egyik legjelentősebb ma élő német politikatudós. A kötet átfogó bepillantást enged Tilo Schabert életművébe, amelynek középpontjában a politikai krea­tivitás fogalma áll.

Forrás: Bookline

Lélekmozaik / Dr.Ábrahám-Hörömpő Andrea


Életünk során mindnyájan harmóniára, testi, lelki egészségre és bőségre törekszünk, sokszor azonban nehézségekkel szembesülünk. Tudjuk-e ezeket a helyzeteket lehetőségként látni? Mitől függ az, hogy míg egy élethelyzet megoldása valakinek könnyű feladat, addig másnak egy komoly probléma, amitől fél? Milyen gyakorlati előnyökkel jár a tudatszintek megismerése?

A személyiség-és spirituális fejlődés szakaszainak ismeretében jobban megismerjük Önmagunkat és másokat. Olyan összefüggéseket értünk meg, amelyeknek köszönhetően könnyebben teremtünk egyensúlyt életünk négy fő területén: kapcsolatainkban, munkánkban, pénzügyeinkben és egészségünkben. Hozzásegít, hogy hatékonyabban működtessük a vonzás törvényét, így álmaink és céljaink is könnyebben válnak valóra.

A könyv számos tapasztalati meglátással ébreszt rá a saját életünk iránti felelősségvállalás elkerülhetetlenségére. Inspirál és közelebb hozza a hétköznapi élethez a tudatosság mibenlétét. Megtanulhatjuk belőle, mit tegyünk, hogy sorsunkat felemeljük, és magasabb tudatossági szintre kerüljünk.

Szeretettel kívánok nagy felismeréseket neked is a könyv olvasása közben!
Dr.Ábrahám-Hörömpő Andrea

Forrás: Bookline

Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása / Bernáth Jenő, Németh Éva

Évszázadok óta gyűjtik és termesztik a gyógynövényeket, használják a fűszernövényeket hazánkban. Örvendetes, hogy ismét egyre többen érdeklődnek a gyógynövények iránt. Az alapismereteket hét fejezetben foglalják össze, majd a csaknem 60 gyógy- és fűszernövényt ugyanazon szempont alapján tárgyalják a szerzők:

– botanikai leírás,
– drog és hatóanyag,
– előfordulás és környezeti igény,
– fajták,
– termesztés,
– elsődleges feldolgozás, tárolás,
– szaporítóanyag-előállítás,
– farmakológiai hatás, felhasználás.

A könyvben található CD-melléklettel a növények felismerését segítik elő, amire különösen a gyűjtött fajok megismerésében van szüksége az olvasónak.

Foorás: Bookline

Az amerikai irodalom rövid története / Bollobás Enikő


Tíz évvel Bollobás Enikő nagysikerű Az amerikai irodalom története című munkájának első kiadása után fölmerült az igény egy rövidebb, tankönyvszerűbb, az egyetemi alap- és mesterképzésben egyaránt használható könyvre. Így született meg ez az irodalomtörténet, melynek hossza alig fele a korábbinak. Bár ez sem mondható igazán rövidnek, a majd 80 íveshez képest mégis tömörebb, hiszen egy szűkebb, markánsabb ugyanakkor mégis többes és széttartó irodalmi kánont jelenít meg. Kimaradtak azok a szerzők és művek, akik és amelyek nagy valószínűséggel sehol nem kerülnek be az egyetemi tananyagba, a bemutatások és elemzések helyenkénti átdolgozása után pedig könnyebben megérthetővé és megértethetővé válik az amerikai irodalomtörténet az irodalomtudományban kevésbé jártas olvasó számára is. A fejezetek végén szereplő tézisek és kulcsszavak az elmondottak felidézését segítik; itt jelenik meg a kritikai források bibliográfiája is, amely az egyes témakörökben elmélyülni kívánó olvasó számára nyújt támpontokat.

Forrás: Bookline

Fagyhalál / Sven Hassel


A Führer parancsa egyszerű volt: irány Moszkva! És a rettegett Tigrisek támadásba lendültek, utat taposva a hadsereg számára az orosz sztyeppeken át. Öltek és taroltak, elpusztítva mindent, ami az útjukat állta. Hitler legvéresebb hadjárata vette kezdetét. Egy kudarcba fulladt háború, melyben orosz gyalogságiakat tereltek a robogó tankok elé; egy háború, melyben a nők vadabbul harcoltak, mint a férfiak; egy háború, melyben a német ágyúgolyók nem tudtak különbséget tenni orosz és német között. Egy háború; melyben az elfásult, didergő német katonákat már egyáltalán nem érdekelte a győzelem. Az egyszerű katona, a kisember már nem győzni akart, hanem életben maradni. De ez sem volt olyan egyszerű... A vörös-fekete ködből egy lövész rohant elő. Vihogva ellökte a karabélyát, aztán a földre kuporodott, és vonítani kezdett. Úgy üvöltött, túlkiabálva a robbanások zaját, mint egy megveszekedett. Ahogy csak a bomlott agyúak tudnak üvölteni. Aztán felugattak a géppuskák, és az oroszok hullani kezdtek. Ezrével estek el, de alig dőlt ki egy, máris másik termett a helyén. Átgázolt a hullán, és folytatta az előrenyomulást a vérben úszó csatamezőn. Mellette és mögötte ezer másik: Vég nélkül. Mint egy rémálomban.

Forrás: Bookline

GantnerÁdám / A siksze

Gantner Ádám könyvében A Sikszében, a regény főszereplője, aki egyben a könyv narrátora is, az internetes társkereséstől való ön- és közveszélyes függőségétől megszabadulni indul Izraelbe. A Szentföldön azonban nyugalom helyett élete legnagyobb kísértése és szerelmei várják a bábeli nyelvek zűrzavarában, egy ellenállhatatlanul szép dél-afrikai zsidó lány személyében, megtetézve egy szintén elragadó, ám katolikus és bizony alkalmanként antiszemita elveket valló felvidéki, magyar hölgy iránti vonzalmában. Mindeközben bepillantást nyerhetünk a nagy számú külföldi önkéntesek és a kibucban élők nyári táborok hangulatát megidéző munkával, szerelemmel teli hétköznapjaiba is. Hősünk gyötrő magánéleti dilemmája és valós identitásának keresése végigkíséri útját a kibuctól beköszönve Jeruzsálembe, ahol vallásos zsidó ortodoxokkal próbál zöldágra vergődni nyakában himbálózó kereszttel, amit átmenetileg felcserél a hőn szeretett Dávid-csillagára, megpihenve Tel-Avivban, majd a kíváncsiságtól és szerelemtől vezérelve a puskaporos, kődobálós Hebron
és Betlehem felé veszi az irányt, némi Dunaszerdahelyi és Fokvárosi kitérővel. A megválaszolásra váró kérdések végig ott sorakoznak a regény folyamán, mint a hovatartozás a holokauszt árnyékában, az identitás égető problémája, döntés a szerelem két fajtája között és a magyarországi antiszemitizmus megértése és azzal együtt a megélése. Gantner Ádám könyve egymás elfogadásáról szól. A merész, helyenként provokatív, tabuk sorozatát döntögető, sokakat érintő problémákat feszegető, lefegyverző őszinteséggel tárgyaló fordulatos regény más - más okokból, egyformán fontos mondanivalót tartogat zsidóknak, nem zsidóknak, fél zsidóknak egyaránt, levonva a legfőbb tanulságot: mind egyformán értékesek vagyunk, identitástól, származástól, vallástól függetlenül. „Hiába is a Janus arcom: kifelé Izrael védelmébe kelek, magamban azonban fortyogok az izraeli elnyomó politika ellen. A palesztinoknak is saját hazára, országra van szüksége, ahol békességben élnének, és nem egy rendőrállamban rettegnének mindennapos ellenőrzésnek, házkutatásnak kitéve, állandóan a gyanú árnyékában. Valószínűsíthető, hogy a legtöbb palesztin és arab nem terrorista, és nem kívánják a zsidókat és az izraelieket a tengerbe szorítani, lerohanva és elfoglalva Izrael országát. Inkább békében élnének, dolgoznának, családot alapítanának, gyermeket nevelnének, és szabadon utazgatnának a saját országukból a szomszédos, baráti országba.” „- Látod! Te meg ez alatt a pár perc alatt nőttél fel végleg, szerelmem! – duruzsolok a fülébe, és megnyugtatásul visszahelyezem a nyakába bérmálása óta viselt fakeresztjét. Alica hálától eltelve tekint rám, és némán, sírva bólint. Szavak nélkül is értjük egymást. Nem bújhatunk ki a saját bőrünkből, és nem bújhatunk a másik bőrébe. El kell tudnunk fogadni a mást - egymást. Szorosan átkarolom Alicát, átvéve gőzerővel zakatoló, megsebzett szíve ritmusát, az eddig körülöttünk ólálkodó, közénk furakodó vallási, származási különbségekről végérvényesen
megfeledkezve.”

Forrás: Bookline

Az üstökös I-II. / Harsányi Zsolt

Petőfi Sándor életregényét tartja kezében az Olvasó. Értékrendjében az első helyet foglalta el szabadságvágya és hazaszeretete. Ez a regény Petőfit, az embert mutatja be vívódásaival, örömeivel, sikereivel együtt.


Forrás: Bookline